1827

Ekkodalshuset opførtes


EDIT
Ekkodalshuset opføres, og var i mange år fodermesterbolig til Vallensgård.

1901

Almindingen Station


EDIT
Almindingen Station blev åbnet den 16. maj 1901, og herefter begyndte gæster fra hele øen at komme til Ekkodalen.
Da Gudhjembanen først blev bygget senere, var der på jernbanen mellem Almindingen og Aakirkeby ikke taget højde for at stigningerne nord for Almindingen station var stejlere, og derfor krævede kraftigere skinner for at bære de tungere lokomotiver. Derfor måtte man skifte lokomotiv ved Almindingen for at komme fra Gudhjem til Aakirkeby.
Stationen blev nedlagt sammen med resten af jernbanen mellem Gudhjem og Aakirkeby, den 31. august 1952.

1901

Ekkodalshuset åbner


EDIT
Med jernbanens indvielse i 1901 af landets eneste ”skovtursbane”, skulle der senere blive grundlag for udvidelse af aktiviteterne i det lille Ekkodalshus. Husets beboere i tidsrummet 1901 – 1903 var snedker Christian Mathias Olsen og Laura Bolette Caroline Marker. Med den første tilstrømningen af gæster til Ekkodalen, var der basis for at gøre en lille nebengeschæft: Man solgte kogt vand til gæsternes medbragte kaffebønner og udlejede kaffestel til de mange besøgende i Ekkodalen.

1906

De første forpagtere af Ekkodalshuset


EDIT
På billedet ses baneformand på Almindingen Station, Hans Olsen og dennes hustru Anna, som er på besøg i Ekkodalshuset med deres datter.
De er flankeret af søstrene Karen og Mine Hansen, som i 1903 blev de første forpagtere af Ekkodalshuset.

1907

Postkort afsendt i 1907


EDIT
Postkort afsendt d. 21. december 1907 til den hos Købmand Smidt udi Svaneke domicilerende Frk. Marie Hansen med denne tekst:

Kære Marie. Glædelig Jul og godt Nytår ønskes Du af os både broder og søster. Jeg ville så gerne at Du skulle komme og besøge os engang. Kunne det ikke lade sig gøre?
Nu er det længe siden at vi har talt sammen. Din moder besøgte jeg i efteråret, og hun lovede at gøre gengæld til sommer i 8 dage.
Mange hilsner fra Din Karoline

1910

Festivitas i Ekkodalshuset, ca. 1910


EDIT
Kan nogen hjælpe med at hive historiske fakta ud af dette billede, vil det være meget kærkomment. Måske endda tidsbestemme det mere akkurat. Studenterhuer (klassisk sproglige)? Er der en skovrider på billedet til venstre? Spørgsmålene er mange.

1918

Entreprenante søstre og ejeren Johannes G. Müller sætter gang i butikken


EDIT
Med savværkets opførelse i 1906 og indvielsen af Gudhjembanen (1916), kom der for alvor gang i ”Almindingsbyen”, som husene ved Ekkodalsvejen kom til at hedde. Gudhjembanen fik også et trinbræt til Christianshøjkroen, og skovgæster myldrede til. Savværkets mange arbejdere etablerede sig i huse omkring Sigtemøllevejen, som dengang blev kaldt ”Langelinje”. Johannes G. Müller så muligheder i de mange besøgende til Ekkodalen og gradvist indrettede han sammen med søstrene Hansen Ekkodalshuset til traktørsted. Man byggede således en veranda i forlængelse af Ekkodalshuset (der hvor kiosken er nu) så gæsterne kunne nyde kaffe og kage når de nu alligevel var ”i skoven”. Ligeledes investerede man i franske cafe-møbler og malede ”EKKODALSHUSET” med flotte bogstaver på gavlen. Men ikke nok med det: Der etableredes et retirade (et måske finere ord for nødtørftshus eller blot ”lokum”) på nordsiden af Ekkodalshuset til gæsterne. Fundamentet til lokummerne er der stadigt den dag i dag. Endelig fik man også dette år indkøbt et kaffestel med Ekkodalshusets eget logo. Vi har stadig en del af stellet, som blev indkøbt helt frem til slut 40’erne.

1918

Søstrene Hansen og deres mor, anno 1918


EDIT
Frøknerne Mine og Karen Hansen boede fra 1903 – 1923 i Ekkodalshuset sammen med deres mor, Marthe Catrine Hansen (født Pihl). Mine var uddannet sygeplejerske og bl.a. på Aakirkeby Sygehus. Her poserer de tre kvinder på den i 1917/1918 nys opførte veranda, hvor der i dag er kioskudsalg i Ekkodalshuset.

1918

Postkort af Ekkodalshuset - form. omkring 1903


EDIT
Postkortet er sendt til fru Andersen, Lillegade 17 i Rønne den 26.11.1918

1919

Ekkodalshuset - nu med eget porcelæn


EDIT
Porcelænet, som allerede tilbage i 1919 blev bestilt første gang, kørte i Ekkodalshuset helt op til 40'erne.
Vi har stadig en del af det originale stel stående i restaurantens vindueskarme, og vi har endda fundet fabrikken, der producerede stellet dengang. Og minsandten om ikke de stadig har originaltegningen af logoet, så måske vi skulle overveje at genindføre det?

13. Marts 1922

Dameportmonnæ søger ejer


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

9. juni 1921

Sindssyg mand sætter skræk i livet hos frøkenerne i Ekkodalshuset


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

1923

Skovriderens husbestyrerinde overtager forpagtningen


EDIT
Frk. Jarmer havde været husbestyrerinde hos skovrider Kristoffer Bramsen på Rømersdal fra 1913 til 1920, og overtager forpagtningen af Ekkodalshuset omkring 1923.

Ca. 1924

Skoleudflugt i Ekkodalshuset


EDIT
Kan nogen være behjælpelige med informationer om dette billede, tager vi imod med kyshånd. Kan det monstro være FDF spejdere?

1926

Ekkodalshuset – nu med telefon


EDIT
Ring Aaker 49x

16. April 1931

Stillingsopslag


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

1933

Serveringsdamer anno 1933


EDIT
Fra venstre mod højre: Jane, Gudrun, ukendt sommergæst, Hedvig og Emily Schnoor. Agnete Müller (Nete, kaldet) skulle to år senere overtage forpagtningen af Ekkodalshuset.

1935

Agnete Borgen Müller overtager Ekkodalshuset


EDIT
Med Agnete ved styrepinden rykker Ekkodalshuset ind i en ny ære. Den indtil da åbne veranda foran Ekkodalshuset bliver forsynet med vinduer og dobbeltdøre, som vender ud mod Ekkodalen. Dermed kunne de frekventerende gæster nu fouragere ”indendørs”. Men det er ikke mindst bygningen af det arkitekttegnede blokhus, som bliver Agnetes væsentligste bidrag til husets historie. Det som de fleste i dag kender som restauranten, blev nemlig bygget i 1938 hvor der indtil da ellers havde stået et lille vaskehus.

1936

Vaskedag


EDIT
Der hvor blokhuset (eller det som de fleste nu om dage kalder restauranten) er i dag, stod et skur, hvor der var vaskerum.

1937

Servering foran verandaen, hvor der i dag er kiosk


EDIT
Selvom der ikke rigtigt synes at komme noget ud af kanden på dette måske lidt opstillede billede, tror vi budskabet er klart: ”Drik Ekkodalshusets kaffe” som annoncerne i Tidende lod læseren forstå.

1939

Det nyopførte blokhus med græs på taget.


EDIT
Det nyopførte blokhus med græs på taget. Som det oprindeligt var tænkt i det arkitekttegnede hus.

Form. 1939

Ekkodalshuset med græs på taget


EDIT

1939

Avertissement


EDIT
Vejviseren anno 1939.

1940

Ekkodalshuset 1940


EDIT
På billedet ses to damer. Hende til venstre mener vi er Agnete Müller. Damen til højre er helt sikkert identificeret som hendes mangeårige voksenhjælp: Ingrid Holm. Hun boede i det lille gule hus lige over for Højskolen på den anden side af vejen. Hun blev op i 90’erne og boede de sidste år i et lille hus i Nexø

23. maj 1943

Ekkodalshuset set fra syd-øst


EDIT

5. sept. 1943

"Stærekassen"


EDIT
Stuepigeværelset på 1. sal ud mod Ekkodalen.
Stuepigen der boede her hed Bohn til efternavn.
Bemærk skydevåbnet der hænger på væggen.

15. April 1946

Standarderne skal holdes! Bestyrerinde søges


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

08. August 1946

Forsvunden gravsten og forbindelse mellem Thomas Kingo, slægten Dick, Wulffsen, Siemsen, Thiesen og Ekkodalshuset


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

21. Juni 1950

Jysk hjemstavnsforening holder møde


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

05. August 1963

Brand i Ekkodalshuset


EDIT
Kilde: Bornholms Tidende

10. August 1966

Ekkodalshuset med trecifret telefonnummer


EDIT
Ekkodalshuset med trecifret telefon nr.: Åkirkeby 401
Kilde: Bornholms Tidende